Geschiedenis
Welkom bij Villa Vleer, een bijzondere plek aan de rand van Zutphen. Dit markante huis ligt op de grens van industrie, uiterwaarden en woonwijk en ademt geschiedenis. We nemen u graag mee op een reis door de tijd en delen enkele belangrijke momenten uit de historie van Villa Vleer.
Villa Vleer kent zijn oorsprong in de tijd van de gasfabriek, die Zutphen van energie voorzag. Het huis dat nu bekend staat als Villa Vleer diende als opzichterswoning van de gasfabriek. Het situeerde zich in de wijk De Mars. In de nabije omgeving stonden ook grotere huizen, waaronder die van de directeur. De straat, destijds bekend als de Bolwerksweg, moet een statige straat zijn geweest.
Naast Villa Vleer stond een gemoedelijk arbeiderswijkje, dat oorspronkelijk de thuisbasis was van hardwerkende mensen die betrokken waren bij de gasfabriek. Dit wijkje vormde een belangrijk onderdeel van de sociale structuur van de buurt. Ondanks de sluiting en sloop van de gasfabriek bood de wijk nog lange tijd een thuis aan veel mensen. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw is er langere tijd een taxibedrijf gevestigd geweest.
Daarna kreeg Villa Vleer een nieuwe buurman. Het bedrijf Alliander vestigde zich in het opvallende kantoorgebouw naast Villa Vleer. Villa Vleer werd een tijdje eigendom van Alliander. Het huis werd gebruikt voor ontmoetingen en vergaderingen, en tot niet zo lang geleden waren de twee panden ondergronds met elkaar verbonden door datakabels.
In de loop der tijd kwamen er plannen om een nieuw stadsdeel genaamd, Noorderhaven, aan Zutphen toe te voegen. Hierdoor kwam het wijkje waarin Villa Vleer stond op de slooplijst te staan. De oorspronkelijke bewoners werden verzocht te vertrekken. Tijdens dit proces werden de leegstaande huizen tijdelijk aangeboden als antikraakwoningen. Leefgemeenschap "Het Dagelijks Bestaan" kon er dankzij een regeling met de gemeente tijdelijk hun community vestigen. Villa Vleer deed in die tijd dienst als groepshuis.

Na het vertrek van "Het Dagelijks Bestaan" en de sloop van de wijk heeft Villa Vleer een tijd leeggestaan. Het werd slachtoffer van koperdieven en vandalisme. Op dat moment was de gemeente eigenaar van het huis en ging op zoek naar geschikte bewoners en beheerders.
Initiatiefnemers van het Dagelijks Bestaan; Karel en An hebben ook na het vertrek van de community het huis in de gaten gehouden. De behoefte om weer voor het gevandaliseerde huis te gaan zorgen en de zoektocht naar een huis kwamen samen. Opmerkelijk genoeg zagen ze, toen ze het huis kwamen bekijken met de antikraakorganisatie een krantenartikel over zichzelf hangen op de deur van de woonkamer. Het leek op deze manier of niet alleen zij voor het huis kozen, maar het huis ook voor hun koos.
Vanaf dat moment bewoonden en behoeden An en Karel Villa Vleer. Ze speelden een belangrijke rol in het behoud en de levendigheid van dit historische huis. An en Karel, de naamgevers van de plek, herstelden de plek die al zo lang in het teken van ontmoeting en gesprek had gestaan. Ze brachten de gastvrije sfeer opnieuw tot leven en organiseerden tal van evenementen voor de buurt en de stad. Villa Vleer werd een bruisend centrum voor de gemeenschap, waar mensen samenkwamen, zich thuis voelden en genoten van culturele en sociale activiteiten.

Vandaag de dag zetten Simon en Noa, de huidige eigenaren van Villa Vleer, het prachtige erfgoed voort. Ze zijn bezig met een renovatieproject om Villa Vleer nieuw leven in te blazen en aan te passen aan de behoeften van de moderne tijd. Met respect voor de geschiedenis van het huis streven ze ernaar om Villa Vleer een opvallend ankerpunt te maken voor degenen die het van vroeger kennen, terwijl het ook betekenis heeft voor de nieuwe bewoners en bezoekers van de omgeving.
Ze hopen dat Villa Vleer altijd zijn functie als plek van ontmoeting en gesprek zal behouden. De beeldbepalende architectuur, de weelderige tuinen en de rijke geschiedenis van het huis vormen de perfecte setting voor allerlei activiteiten en kleine evenementen. Deze winter kunt u bij Villa Vleer heerlijke oliebollen proeven en huisgemaakte sapjes ontdekken.
We kijken ernaar uit u binnenkort te verwelkomen bij Villa Vleer, waar verleden en heden samenkomen en nieuwe herinneringen worden gecreëerd.